Για το "μακεδονικό" ή "σκοπιανό" ή δεν ξέρω πώς αλλιώς πρέπει να ονομαστεί (ανάλογα με την ιδεολογικο-πολιτική πλευρά που το βλέπει κανείς: δείτε ενδεικτικά πώς παρουσιάζουν το θέμα η αγγλική και η ελληνική έκδοση της Wikipedia) έχουν γραφτεί πολλά και θα γραφτούν και άλλα, έτσι όπως πάει το ζήτημα. Π.χ. διαβάστε εδώ μία ενδιαφέρουσα ανάρτηση από το μπλογκ "Βασικός Μέτοχος".
Στο "Γίνε εσύ η αλλαγή" αναρτήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο του leon από την ΠΑΜΚ Γκύζη. Δεν είμαι διεθνολόγος, αλλά είμαι σε θέση να καταλάβω 2-3 πραγματάκια που η άχρηστη κυβέρνησή μας φαίνεται ότι τα αγνοεί ή τα παραβλέπει σκοπίμως: (α) η επιμονή και η σταθερότητα στην εξωτερική μας πολιτική θα μας έδινε τη δυνατότητα να επιβάλλουμε καλύτερα τις θέσεις μας, (β) ένας όρος του τύπου "Ορεινή Μακεδονία" ή "Ανω Μακεδονία" είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε, (γ) ακόμη και μία χειρότερη κατάληξη (π.χ. απλώς "Δημοκρατία της Μακεδονίας") θα μπορούσε να είναι σχετικά ανώδυνη ΑΝ παραλλήλως απαιτούσαμε να δηλώσουν τα Σκόπια ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ αλυτρωτικούς σκοπούς. Αν δηλ. λέγαμε σε Νίμιτς, ΟΗΕ, Αμερικάνους: "Ωραία, Μακεδονία θέλουν να λέγονται? Ας λέγονται. Να δηλώσουν όμως ότι δεν έχουν βλέψεις στα ομώνυμα τμήματα των διπλανών χωρών". Ετσι, ποιός θα φαινόταν αδιάλλακτος στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης?
Δεν ξέρω, μάλιστα, αν θα έπρεπε επιτέλους, στις ανά 10ετία απογραφές πληθυσμού, να επιτρέπαμε την δήλωση εθνικότητας. Πόσοι πια να δήλωναν τότε δήθεν "σλαβομακεδόνες"? 2,3,4 χιλιάδες? Με αυτόν τον τρόπο θα εξέλιπε πλέον και η μόνιμη προπαγάνδα των Σκοπιανών, ότι υφίσταται αξιοπρόσεκτο "μακεδονικό στοιχείο", το οποίο δήθεν καταπιέζεται!
Το συμπέρασμά μου? Υπάρχουν ηλίθιοι από την άλλη πλευρά των συνόρων, τους βοηθήσαμε κι εμείς όμως να αποκτήσουν φωνή αφού εξαρχής δε θέσαμε το ζήτημα στη σωστή του διάσταση. Η τελευταία επιτυχημένη μας τακτική ήταν αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου: συνδέθηκε πιο πολύ με την αλλαγή της σημαίας των Σκοπιανών, αφού εκεί είχαμε το ... copyright! Εκεί κερδίσαμε τη μάχη και η πΓΔΜ άλλαξε την σημαία της, τα νέα χαρτoνομίσματα, τα επίμαχα άρθρα (περί μεταβολής συνόρων και εδαφικών διεκδικήσεων και περί προστασίας μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες) στο Σύνταγμά της, καθώς το έμβλημα που σφετερίστηκαν οι γείτονες είχε όντως βρεθεί επί ελληνικού εδάφους (στη Βεργίνα). Πράγμα που δε συμβαίνει στην περίπτωση της ονομασίας "Μακεδονία", αφού, με τον ένα ή άλλον τρόπο, αυτή η λέξη προσδιορίζει γεωγραφικά μία περιοχή μεγαλύτερη από αυτήν που περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια του ελληνικού κράτους.
Ομως, για όλα αυτά χρειάζεται να έχεις οικοδομήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική, η οποία με Μολυβιάτηδες, Ντόρες και "Καθιστούς Βούδες" δεν μπορεί να υπάρξει...
Υ.Γ.: και για να μην βγαίνει σήμερα το ΚΚΕ και η κυρία Αλέκα και παρουσιάζονται ως "υπέρμαχοι" των ... εθνικών δικαίων, μιλώντας με περισσό θράσος για ... ευθύνες, παραπέμπω στο Συμφωνητικό της 12ης Ιουλίου 1943 μεταξύ του τότε Κ.Κ. Ελλάδας και του τότε Κ.Κ. Βουλγαρίας για τη δημιουργία μιας ενιαίας "Μακεδονίας". Το έγγραφο προέρχεται από το βιβλίο "Πόλεμος και Αίμα" της Μαργαρίτας Λαζαρίδου, εκδ. Εταιρείας Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας, και δημοσιεύεται στην Wikipedia μαζί με όλο το ιστορικό της δημιουργίας του προβλήματος. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση των κομμουνιστών "συντρόφων", διότι στην Ελλάδα έχουμε το κακό ότι ξεχνάμε εύκολα...
1 σχόλιο:
Αν ήθελε η Ελλάδα να δώσει λύσεις με ιμπεριαλιστικούς όρους έπρεπε να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην πρόταση Μητσοτάκη, για το διαμελισμό της γείτονος Χώρας και της προσάρτησης του τμήματος που καλύπτει το 7% του εδάφους των Σκοπίων, ώστε να ολοκληρωθεί η Μακεδονία και να επεκταθούν τα σύνορά μας κατά το ποσοστό αυτό.
Η απόρριψη αυτού του σχεδιασμού, που είχε και την αποδοχή των Αμερικανών τότε και που βόλευε την Αλβανία και την Βουλγαρία, δημιούργησε καινούργια προβλήματα στην μεταξύ μας ( με τα Σκόπια) διένεξη, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση αυτής της θέσης.
Η Ελλάδα επισήμως την αρνήθικε, αλλά στο παρασκήνιο τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, από το 1945 και με τον Τίτο, η Ελλάδα άφησε τα πράγματα να εξελίσσονται παρά την εναντίωση του Κογκρέσου των ΗΠΑ που είχαν αντιδράσει έντονα εναντίον της υποτιθεμένης εθνότητας που αποτελούσε μύθευμα του Τίτο και που χρησιμοποιούταν ώστε να βλάψει μακροχρόνια την εδαφική και πολύ-εθνολογική ταυτότητα του ΝΑΤΟ.
( άλλα ήταν τότε τα συμφέροντα των "φίλων" μας)
Σήμερα που η Ελλάδα επιθυμεί να επιβάλει με ιμπεριαλιστικούς όρους την θέση της στα πράγματα, εκείνα έχουν αλλάξει δραματικά γιατί τα ενδιαφέροντα των ΗΠΑ σε σχέση με την Ρωσία έχουν αλλάξει. Το πάλαι ποτέ Ανατολικό μπλοκ έχει άλλα χαρακτηριστικά και ο νέος ψυχρός πόλεμος που πάει να οικοδομηθεί έχει νέα σύνορα που αποτελούν το νέο ενδιαφέρον επίπεδο συμφερόντων των ΗΠΑ.
Γίνεται σαφές ότι στην Νέα Τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια που δημιουργούν οι Αμερικανοί, η περιβόητη Ευρωπαϊκή Ένωση που την στηρίζουν – και την συμμετοχή μας σ’ αυτήν- όλες οι πτέρυγες την Βουλής πλην του ΚΚΕ,(με τον τρόπο του και το ΚΚΕ δεν λέει όχι) δεν μπορεί να επιβάλει κανένα εμπάργκο στα σχέδια των Αμερικάνων ούτε να διαλύσει το ΝΑΤΟ προς όφελος της, ως ανταγωνιστική Ιμπεριαλιστική δύναμη.
Επομένως τα θέλω των Αμερικάνων εκ των ουκ-άνευ αποτελούν και θέλω των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.
Αποδεικνύεται πως η ιστορία έχει την συνέχεια που οι Αμερικανοί οραματίζονται και την επιβάλουν σε μια φτωχή Ευρώπη που δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμα τα αποτελέσματα του Β παγκοσμίου πολέμου.
Με άλλα λόγια η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποδεχτεί τον υποτελή τους ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και συμπεριφέρνονται ως δορυφορικό άστρο της Αμερικάνικής οικονομίας.
Η …….Ψωροκώσταινα έχει δύο επιλογές. Ή να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διαπραγματευθεί τον ρόλο της στα Βαλκάνια και στην Νέα Τάξη πραγμάτων ή να αποφασίσει καινούργιες συμμαχίες με την Ρωσία και την Κίνα βάζοντας επι της ουσίας ζήτημα παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ είναι μια μαλ……α. που θα αναλωνόμαστε και θα αυτό-γελοιοποιούμαστε διεθνώς.
( Εδώ οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει τα Σκόπια Μακεδονία και μας φταίνε οι άλλοι)
Όποιος θέλει να το καταλάβει ας το καταλάβει . όποιος θέλει να συντηρεί τους εθνικισμούς ας το κάνει. Όφελος έτσι ή αλλιώς δεν έχουμε και αν υπήρχε μόνο η Ελλάδα μπορούσε να το υπερασπιστεί. Ούτε ο Αμερικάνος ούτε ο Ευρωπαίος.
Όσο είναι καιρός ας καταλάβουμε πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον ούτε εμείς έχουμε μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δέστε μόνο ότι ο Οικονομικός σχεδιασμός της Ελλάδας παραπέμπει στην εποχή Χαρίλαου Τρικούπη και πίσω. Όσοι γνωρίζουν ιστορία ξέρουν γιατί μιλάω. Κατ' αναλογία από την οικονομία του Ελεύθερου εμπορίου ( περίοδο πριν τον πόλεμο) και την σημερινή οικονομία της Ελεύθερης αγοράς, αυτό που έχει η Ελλάδα είναι η ... κατανάλωση, οι υπηρεσίες, ό ήλιος και η θάλασσα
Δημοσίευση σχολίου