Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Η Μαρία Δαμανάκη επίτροπος...

Το διάβασα στον Στέφανο και μου άρεσε σαν είδηση και σαν προοπτική, ειδικά αν αναλάβει τον τομέα της εργασίας ή της υγείας.

Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι το Πασόκ μέχρι τώρα έχει προτείνει ως επιτρόπους άλλες 2 γυναίκες (Β.Παπανδρέου και Α.Διαμαντοπούλου) και 1 νέο (τότε) πολιτικό (Χρ.Παπουτσής), μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε για ποιό λόγο μία πετυχημένη επιλογή προσώπου μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τη χώρα...

Πάντως, η αποδοχή από την Μαρία της νέας της ιδιότητας, όπως και η πρόσφατη απόρριψη (με πολιτικά επιχειρήματα) της θέσης του υφυπουργού ανθρωπίνων δικαιωμάτων (εγώ προσωπικά θεωρούσα ότι έπρεπε να είχε αποδεχθεί, ήταν μία εξαιρετική πρόκληση για αλλαγή), δείχνει το ΠΟΣΟ μπορούν οι άνθρωποι της αριστεράς να προσφέρουν από σημαντικά μετερίζια, αν ΟΝΤΩΣ μπουν στη λογική της κοινής δουλειάς και της εργασίας και ΔΕΝ ΜΕΙΝΟΥΝ στη στείρα λογική του "κρίνουμε για να κρίνουμε και αρνούμεθα τα πάντα", συμπεριφορά που κατά κόρον επιδεικνύουν οι "πληρωμένοι" και "ντεμέκ" κομμουνιστές και συνασπισμικοί της Αλέκας, του Αλέκου (των αμέτρητων θητειών στις ... καπιταλιστικές Βρυξέλλες, μην ξεχνιόμαστε!) και του άκαπνου και με εργολαβική εταιρία στο όνομά του cool Alexis!

Συμπέρασμα: μ'αρέσει αυτή η πανστρατιά όλων των δυνάμεων και προσωπικοτήτων και μάλιστα σε θέσεις "ασύμβατες" με το έως τώρα προφίλ τους, ώστε να προσφέρουν έργο!

Επανέρχομαι...

Οπως θα διαπιστώσατε, μετά τη νίκη και τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης από το Κίνημα, σταμάτησα την έντονη ... αρθρογραφία και τις συνεχείς αναρτήσεις, και αυτό για διάφορους λόγους: για να κοιτάξω λίγο τη δουλειά μου, για να ασχοληθώ και με το μπλογκ μου για την Κων-πολη, για να "κόψω κίνηση" εν σχέσει με την νέα πορεία του Πασόκ...

Οκ, βρήκα κι εγώ κάποια παράπονα να κάνω, κάτι μου άρεσε και κάτι δεν μου άρεσε από το νέο σχήμα, και φαντάζομαι ότι ο καθένας θα βρει κάτι θετικό ή αρνητικό να σχολιάσει, ανάλογα με τα συμφέροντά του ή τις ανησυχίες του ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Π.χ. εγώ θα ήθελα πιο ... επαναστατικό τον τρόπο έναρξης της θητείας του Παπανδρέου, κάτι ανάλογο της περίπτωσης της Ισπανίας επί της 1ης διακυβέρνσης του Χ.Θαπατέρο. Αυτό, όμως, δεν με κάνει να μην αναγνωριζω ότι ο Γιώργος προχωρά σταθερά και χωρίς πειραματισμούς: μπορεί να ΜΗΝ γύρισε ανάποδα το σύμπαν από την 1η ημέρα της πρωθυπουργίας του, αλλά ΚΑΙ το πρόγραμμά του υλοποιεί ΧΩΡΙΣ σημαντικές εκπτώσεις λόγω του χάους που παρέλαβε (αν και θα μπορούσε να δικαιολογηθεί!) ΚΑΙ οι πλούσιοι φαίνεται να πληρώνουν τα "σπασμένα" της διακυβέρνησης της ΝΔ ενώ η κοινωνική πολιτική εφαρμόζεται στο πλαίσιο του δυνατού και παραπάνω μη σας πω (διεύρυνση της εφαρμογής του επιδόματος αλληλεγγύης, διόρθωση ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ του ορίου παγώματος των μισθών μετά την παρέμβαση του Κινήματος προς την κυβέρνηση διά στόματος Χρ.Παπουτσή, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ κλπ).

Δείτε τώρα και αυτό το γράφημα, όπως δημοσιεύεται σήμερα στα "Νέα-Σαββατοκύριακο":

Ο προϋπολογισμός είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των δαπανών για Παιδεία και Υγεία, για τόνωση των επενδύσεων και για στήριξη των άνεργων και των οικονομικά ασθενών, καθώς οι σχετικές δαπάνες είναι ενισχυμένες. Από την άλλη πλευρά, βάζει μαχαίρι στις καταναλωτικές δαπάνες και στις αμοιβές πέραν του μισθού (υπερωρίες, συμβούλια) και στους εξοπλισμούς. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ:

Από το περιορισμένο (λόγω της ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ των επίορκων κυβερνώντων της ΝΔ, να μην ξεχνιόμαστε ε?) «πορτοφόλι» του ο προϋπολογισμός του 2010 δίνει κάτι ή πολύ επιπλέον στις εξής κατηγορίες:

● Στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, αυξήσεις 1,5% (με πλαφόν τον βασικό μισθό των 2.000 ευρώ). Το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού αυξάνεται κατά 721 εκατ. ευρώ ή κατά 2,8%.

● Στην Παιδεία, μαζί με τις επενδύσεις, 1,020 δισ. ευρώ, επιπλέον του 2009. Έτσι, ο προϋπολογισμός της Παιδείας ανέρχεται σε 8,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 3,6% του ΑΕΠ από 3,2% του ΑΕΠ το 2009. Στον προϋπολογισμό επαναλαμβάνεται η δέσμευση να φτάσουν οι δαπάνες της Παιδείας το 5% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τετραετίας.

● Στην Υγεία, μαζί με τις επενδύσεις, δίνει επιπλέον 246 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της να φτάνει τα 7 δισ. ευρώ ή το 2,9% του ΑΕΠ από 2,8% του ΑΕΠ το 2009. Ειδικότερα, προβλέπονται προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών το 2010 και εφεξής κάθε χρόνο στην επόμενη τετραετία, καθώς και 2.000 γιατρών του ΕΣΥ το 2010. ● Οι δημόσιες επενδύσεις αυξάνονται κατά 800 εκατ. ευρώ.

● Στους ανέργους δίνεται αύξηση του επιδόματος κατά 5% ώστε να φτάσει φέτος το 60%, ενώ σταδιακά ο στόχος είναι να φτάσει το 70% του βασικού μισθού. Η σχετική δαπάνη αυξάνεται κατά 100 εκατ. ευρώ.

● Στους αγρότες δίνεται αύξηση των συντάξεων 20 ευρώ από 1/7/2010, με πρόσθετη δαπάνη 350 εκατ. ευρώ. Επίσης, αυξάνεται η επιστροφή ΦΠΑ από 7% στο 11%. ● Στους κοινωνικά ασθενέστερους χορηγείται η δεύτερη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 500 εκατ. ευρώ.