Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Γιατί θα ψηφίσω τον Γιώργο:

• Γιατί για τον Γιώργο Παπανδρέου, σοσιαλισμός είναι ενεργός τρόπος ζωής, που ο ίδιος βιώνει. • Ο τρόπος ζωής του είναι επιβεβαίωση των δημοκρατικών καταβολών του. • Γιατί έχει μια αυξημένη αυτογνωσία, δεν είναι υπερόπτης, ακούει με προσοχή το συνομιλητή του και συζητά επί ίσοις όροις. • Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου εκπροσωπεί αυτό που αποκαλούμε «ήρεμη δύναμη», με αρχές και ψυχικά αποθέματα, απέναντι σε προκλήσεις και αντιπαλότητες. • Γιατί τα στερεότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια που συνοψίζεται στα παρακάτω: • Είναι προσηνής, φιλικός, ευγενής, συνεργάσιμος, αλλά ταυτόχρονα δυναμικός και αποφασιστικός. • Γιατί διαθέτει μια, σπάνια για πολιτικό, αμεσότητα ειλικρινούς επικοινωνίας με τον πολίτη. • Γιατί σε μια σειρά διαχρονικών δημοσκοπήσεων υπερέχει για την ειλικρίνεια, ευθύτητα και αξιοπιστία του σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς και ηγέτες παρατάξεων. • Γιατί, επομένως, εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και για ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας μας. • Γιατί αποτελεί εχέγγυο για την εφαρμογή μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με απόλυτο κριτήριο τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες. • Γιατί το ενδιαφέρον του για το συνάνθρωπό του είναι έντονο και το πιστοποιεί με μια πρωτόγνωρη για Έλληνες πολιτικούς αμεσότητα, σαν τον πατέρα του Ανδρέα. • Γιατί καταθέτει την προσωπική του δέσμευση για λύσεις απέναντι στα προβλήματα των νέων, των ανέργων και των συνταξιούχων. • Γιατί η ζωή του, σε αντίθεση με τους γόνους άλλων πολιτικών οικογενειών, είναι γεμάτη αγώνες και εξορίες για την υπόθεση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. • Γιατί είναι ο ηγέτης που γνωρίζει να δίνει λύσεις μέσα από δημοκρατικό διάλογο. • Για τις «πρωτιές» του στα θέματα της καθιέρωσης της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας στη χώρα μας και τη διεθνή καθιέρωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καθώς και τη μεγάλη συμβολή του στους θεσμούς της Λαϊκής Επιμόρφωσης και της Νέας Γενιάς. • Γιατί τόσο η θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η συμβολή του στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σηματοδοτούν την ηγετική του φυσιογνωμία. • Γιατί η ομόφωνη εκλογή του και ο ρόλος του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από 157 χώρες, τον ανέδειξαν ως ιδανικό εκπρόσωπο της χώρας μας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και τους διεθνείς οργανισμούς και ως τον κατ’ εξοχήν σοσιαλιστή πολιτικό ηγέτη του μέλλοντος. • Γιατί ο ίδιος, ως απόδημος Έλληνας κατανοεί απόλυτα τη σημασία του παγκόσμιου ελληνισμού, τη δύναμη των Ελλήνων της Διασποράς.

Στον άλλο κόσμο που θα πας, κοίτα να γίνεις σύννεφο...

Εβλεπα τις προάλλες την μεταφορά των εκθεμάτων του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και σκεφτόμουν ότι τα ντογάνια που μας κυβερνούν είναι ικανά να εγκαινιάσουν το Μουσείο σαν να είναι δικό τους έργο, χωρίς να κάνουν αναφορά στο όραμα και τον αγώνα της Μελίνας για να γίνει το Μουσείο πραγματικότητα !

Μας συνήθισαν να είναι ψεύτες, υποκριτές, φαρισαίοι και κάτι τέτοιο δεν θα μου έκανε πλέον καμμία εντύπωση. Μόνο οργή θα μου προκαλούσε. Θυμάμαι ότι οι Καραμανλοτατούληδες πολέμησαν με λύσσα και μηνύσεις την ανέγερση του Nέου Μουσείου Ακροπόλεως και τώρα θα επαίρονται σαν γύφτικα σκεπάρνια στα εγκαίνια. Δεν πειράζει. Στη συνείδηση των πολιτών, η αλήθεια έχει καταγραφεί. Τιμάμε εμείς την Μελίνα (το βίντεο είναι από το YouTube).

Αντιγράφω από το εξαιρετικό μπλογκ http://goreport.blogspot.com

Γιώργος εντός και εκτός... κληματαριάς

Στις 11 Νοεμβρίου οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν καθαρό πολιτικό στίγμα, που θα δώσει νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Ψηφίζουν πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση, το οποίο είναι σε θέση να διαπραγματευτεί για ελληνικά θέματα με πατριωτισμό, που δεν θα κάνει τους ιθαγενείς να αισθάνονται «ψωρόκωσταινα». Ψηφίζουν πρόσωπο που έχει δοκιμαστεί στις ισορροπίες και ξέρει να χειρίζεται ευαίσθητες διπλωματικά καταστάσεις. Ψηφίζουν τον άνθρωπο που δεν νιώθει μόνο τις αγωνίες των πολιτών κάτω από μια κληματαριά ενός χωριού αλλά και τον άνθρωπο που βγαίνει εκτός συνόρων και μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του και να δηλώσει την παρουσία των Ελλήνων. Οχι των πατριδοκάπηλων, αλλά όσων θέλουν μια χώρα σαν αυτή που ζηλεύουν και την αναζητούν πολιτισμικά στην Ευρώπη, για να λέγονται πραγματικά Ευρωπαίοι.
Και όντως είπε την αλήθεια. Ο Γιώργος δεν είναι για τα μικρά, το μυαλό του είναι πολύ μπροστά για να μείνει μόνο στα τοπικού ενδιαφέροντος θέματα και η καρδιά του μοιράζεται... Στη χώρα και τα προβλήματά της αλλά και στον κόσμο που τρέχει και δεν μπορεί να είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Δεν μπορεί να μας ενδιαφέρει αποκλειστικά τι γίνεται στο σπίτι, στη γειτονιά μας, στο περιβάλλον μας, στην Ελλαδάρα μας. Αυτή η συνεδρίαση, πράγματι, ήρθε για να θυμίσει στον κόσμο το διεθνές προφίλ του. Κάποτε το πρόβαλαν, σήμερα σιωπή...
Αυτή την περίοδο, έχουμε εσωκομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, αλλά ένιωσα ότι έπρεπε να είμαι εδώ μαζί σας για όσο περισσότερο χρόνο μπορούσα, για να συμμετάσχω σε αυτή την συνάντηση, και ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω», είπε με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη Μέση Ανατολή.
Τις τελευταίες ημέρες ο Βαγγέλης Βενιζέλος λέει ότι στις 11 Νοεμβρίου κρίνεται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Και, για να τελειώνουμε με αυτό το δίλημμα, το οποίο καλλιεργείται από τον ίδιο και όσους τον στηρίζουν, θα πρέπει πρώτα να κερδίσει τις εκλογές. Αλλά και αν νικήσει πάλι δεν κατατροπώνει, σύμφωνα με τα γκάλοπ, το «σούπερ ισχυρό χαρτί» της ΝΔ, το οποίο λέγεται Κώστας Καραμανλής!
Επιπλέον, αυτά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές με αφορμή το σκοπιανό και τις διαφοροποιήσεις πικραμένων και εκτός καρέκλας στελεχών της ΝΔ, δεν μπορούν να αληθέψουν εδώ και τώρα, για να ικανοποιηθεί και το σύνθημα Βενιζέλου. Για τον εξής απλούστατο λόγο. Συνταγματικά δεν γίνεται να έχουμε εκλογές μέσα σε ένα χρόνο, εκτός και αν η κυβέρνηση παραιτηθεί και υπάρξει υπηρεσιακή.
Και ακόμη, ξαφνικά δεν γίνεται να θυμάσαι την οικογένειά σου και να την βγάζεις στο γυαλί, για να λένε πόσο οικογενειάρχης είσαι. Αυτό το μοντέλο παρουσιάζει ο κ. Καραμανλής με τη γυναίκα του σε στιγμές εκδηλώσεων. Πού και πού μας δείχνει και τα δίδυμά του και πώς παίζει μαζί τους. Ε, γνωρίσαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας την κόρη και τη σύζυγο του Βαγγέλη. Μία στο μπαράκι με τις χορευτικές φιγούρες του υποψηφίου για την προεδρία και μία ανάμεσα στον κόσμο του Σπόρτινγκ.
Το στεφάνι του Γιώργου στον τάφο του Γιάσερ Αραφάτ πέφτει λιγάκι βαρύ. Δεν είναι γκλάμορους και δεν... χορεύει!

Πρετεντεράκοι και Γ.Κ.

Εκείνο που με τρελαίνει αυτές τις μέρες είναι να κοιτάω στο ΜΕΓΚΑ το πρόσωπο του "έγκυρου" κ.Πρετεντέρη να "ξυνίζει" κάθε φορά που μια νέα δημοσκόπηση βγάζει πρώτο τον Γιώργο :) "Θέλει η π....να να κρυφτεί και η ...λύπη δεν την αφήνει", για να παραφράσω (κατά το αντίθετο) την γνωστή έκφραση. Ο δε απόλυτος αυτο-εξευτελισμός του επέρχεται κατά τη στιγμή που, π.χ. πανηγυρίζει για την άνοδο του κ.Καθηγητή κατά 2 μονάδες σε ένα τομέα, ΑΛΛΑ δεν μπορεί να κάνει το ίδιο όταν ανεβαίνει κατά 10 μονάδες σε άλλο τομέα ο Γιώργος.

Ομως, τί να πω και για τον αρθογράφο Γ.Κ. της "Ελευθεροτυπίας"? Τέτοια υποκρισία, τέτοιος γενιτσαρισμός?
Εξαιτίας του σταμάτησα να αγοράζω την εφημερίδα. Μέχρι το Σάββατο πριν τις εκλογές έπινε νερό στο όνομα του Γιώργου. Από τη Δευτέρα των εκλογών λες και διαβάζω την "Καθημερινή"!

Πώς το είπε ο Καβάφης? "Χωρίς λύπη, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ...".

Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία...

Ακου τώρα τί διαβάζω στα "ΝΕΑ" του Σαββατοκύριακου (20/10/07) από τους επικοινωνιολόγους (Γ.Σεφερτζής) που το 2004 συνεργάστηκαν με τη γαλλική "TNS SOFRES" και έκαναν διεξοδική δημοσκόπηση, προκειμένου ο Κ. Σημίτης να αποφασίσει τα της διαδοχής του. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αν οι εκλογές πραγματοποιούνταν κατά τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας, η αρνητική διαφορά που θα χώριζε το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. θα έφθανε τις 14,5 μονάδες !!!

Αναλυτικότερα, η Ν.Δ.θα συγκέντρωνε 47%, το ΠΑΣΟΚ 32,5%, το ΚΚΕ 7%, ο ΣΥΝ 5%, το ΔΗΚΚΙ 2,5%, ο ΛΑΟΣ 2,5% και ένα υπόλοιπο 3% θα κατευθυνόταν προς άλλα, κυρίως αριστερά, κόμματα.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος, αναλαμβάνοντας το Κίνημα την τελευταία στιγμή και πετυχαίνοντας σχεδόν 40%, μείωσε την τότε προβλεπόμενη διαφορά κατά 7,5 μονάδες ! Και δε φτάνει που το πέτυχε αυτό, έρχονται σήμερα οι δειλοί του χθές και, αναφερόμενοι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μιλάνε για το δήθεν χαμηλότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από το 1977, "λησμονώντας" ότι το χαμηλότερο ποσοστό του Κινήματος στην πραγματικότητα θα ήταν το 32,5% που θα έπαιρνε το 2004 ο Κ.Σημίτης (καθηγητής κι αυτός...) αν δεν κοιτούσε την υστεροφημία του και δεν το έσκαγε την τελευταία στιγμή. Αν τότε ο πρώην πρωθυπουργός αναλάμβανε τις ευθύνες του, σήμερα το 38,5% του Σεπτεμβρίου θα ήταν "νίκη" και "αύξηση των ποσοστών" και ο Γιώργος θα ήταν άφθαρτος!

Να γιατί οι Παπανδρέου είναι ανθρώπινοι: γιατί δεν κινούνται με βάση την υστεροφημία τους. Μήπως ο Ανδρέας δεν είχε την ευκαιρία, ήδη από το 1985, όντας παντοδύναμος τότε, να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως έκανε ο τάχα δήθεν "εθνάρχης" των άλλων?
Ομως, δεν ήταν "σιγουρατζής" και πέθανε Ηγέτης.

Γιατί τον Γιώργο ?

Θα μου πουν, τώρα, οι φίλοι : "καλά, θα πάρουμε κι εμείς θέση στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ?".

Και τους απαντώ: Ναι, θα πάρουμε. Ολοι μας πρέπει να πάρουμε θέση αν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν άνθρωπο "χορτάτο" από πετυχημένες κυβερνητικές θητείες (χάρη στην επιμονή του ΓΑΠ εισήλθε αναίμακτα η Κύπρος στην Ε.Ε. όταν μας απειλούσαν θεοί και δαίμονες), "χορτάτο" από αξιώματα και τίτλους, όπως είναι ο Γιώργος, και στο "αντίπαλο δέος" του, που έγινε ΠΑΣΟΚ γιατί πήρε ως αντάλλαγμα υψηλόβαθμη θέση κι έγινε αμέσως υπουργός ΜΜΕ (η μόνη θέση που κατόρθωσε να διακριθεί λόγω της φλυαρίας και της πολυπραγμοσύνης του), που επί θητείας του στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν έγινε απολύτως τίποτε (μα τίποτε όμως!), που επί 3,5 χρόνια έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει την πορεία του Κινήματος, που δε σεβάστηκε την ψυχρολουσία του απλού πολίτη και βιάστηκε να δηλώσει "παρών" στο "12 παρά" της εκλογικής βραδιάς (ποιός του το ζήτησε αλήθεια?).

Μία τέτοια συμπεριφορά δείχνει άνθρωπο αχόρταγο, πλεονέκτη. Αυτός που δε σέβεται τον πόνο του συντρόφου του στο κόμμα, πώς θα σεβαστεί μεθαύριο τον πόνο του απλού πολίτη, που πιθανόν θα ανήκει σε άλλη ιδεολογία ?

Δεν ξέρω αν ο Γιώργος μιλά καλά ή όχι, δεν ξέρω αν "γράφει" στην TV και στα ΜΜΕ. Ξέρω, όμως, ότι είναι ένας άνθρωπος απλός, φιλικός, ανοικτός στις ανησυχίες μας, ειλικρινής, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους, έστω κι αν μεγάλωσε με ένα "βαρύ" επώνυμο.

Ποιός άλλος τόλμησε να μιλήσει για χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας χωρίς να φοβηθεί τον γνωστό "θεομπαίκτη" της...Φλόριδας που ευλόγησε την "Δεξιά του Κυρίου"? Ποιός άλλος μίλησε για σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφυλων ζευγαριών?

ΑΥΤΟ δείχνει κότσια και όχι οι "λεονταρισμοί" του κ.Καθηγητή, που δήλωσε "αντίθετος" με την απαγόρευση αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, μόνο και μόνο για να μην "τα σπάσει" με το παπαδαριό!

Τέλος Απριλίου ήταν, φέτος, όταν μέσω του προσωπικού του κόμβου (www.papandreou.gr) έστελνα στον Γιώργο ένα mail από το Αμστερνταμ, γράφοντας τις εντυπώσεις μου από την ανοικτή κοινωνία της πόλης, για το πόσο σέβονται οι Αρχές τους πολίτες, για το πόσο απλοί είναι οι εκεί κυβερνήτες. Τρεις μέρες μετά κτύπησε το κινητό μου. Ηταν η ιδιαιτέρα του Προέδρου που μου διαβίβαζε τις ευχαριστίες του για το μήνυμά μου και μου ζητούσε να ορίσουμε μία συνάντηση φίλων μαζί του, για να συζητήσουμε διάφορες ιδέες προς την κατεύθυνση αυτή!

ΑΥΤΟΣ είναι ο Γιώργος. Ουδεμία σχέση με τους "Καθιστούς Βούδες" που μας κυβερνούν ή φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν, που μου θυμίζουν "μεγαλομπακάληδες" που λόγω θείου (βλ. Κ.Κ.) ή παντρειάς (βλ. Ε.Β.) εξασφάλισαν βίλα στη Ραφήνα ή στους Ελαιώνες, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης!

Τέτοιους πολιτικούς χρειαζόμαστε. Πολιτικούς-ΠΟΛΙΤΕΣ ! Γι'αυτό στηρίζω Γιώργο!

Ανοίξτε τις πόρτες...


Γιατί ένα ακόμη μπλόγκ ? Και ποιόν ενδιαφέρει άλλωστε να διαβάζει τις σκέψεις ενός ξένου?

Το κίνητρό μου υπήρξε η διαπίστωση ότι στην παρέα, στον περίγυρο, στη γειτονιά, στη δουλειά συζητάμε καθημερινά για πράγματα
που πρέπει να ειπωθούν και να γίνουν στην ελληνική κοινωνία, την ελληνική πολιτική ζωή, στα τεκταινόμενα γύρω μας. Πράγματα απλά, λογικά, αναμενόμενα, αυτονόητα, τα οποία όμως κανείς μεγαλοσχήμων δεν τα λέει φωναχτά, γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος, φοβάται την κοινή γνώμη, φοβάται τις δημοσκοπήσεις, φοβάται τον Χριστόδουλο! Είπα, λοιπόν, να κάνω μία αρχή και να παρακινήσω τους φίλους να πούμε 5 πράγματα απλά.

Εμείς, που είμαστε πολίτες, που είμαστε επαγγελματίες, που είμαστε έξω από τα "διαπλεκόμενα" και δεν έχουμε εξαρτήσεις. Εμείς που, χωρίς να είμαστε θιασώτες της στείρας κριτικής, ταυτόχρονα αντιστεκόμαστε σε παντός είδους "-ισμούς", από τον φανατισμό του ΚΚΕ έως τον ελιτισμό του ΣΥΝ, από τον φασισμό του ΛΑΟΣ έως τον φαρισαϊσμό της ΝΔ αλλά και τον εν πολλοίς υποχωρητισμό του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, που δεν μας "πάει" ο χομεϊνισμός του Χριστόδουλου και του παπαδαριού που τον ακολουθεί, που θεωρούμε κατάντια να μας κυβερνά ο "Καθιστός Βούδας" που θέλει να αυτοαποκαλείται Πρωθυπουργός ενώ εξ αρχής ήταν πρωθυπουργεύων, που επιθυμούμε να ζούμε σε μία Ελλάδα ανάπτυξης και κοινωνικής πρόνοιας "βορειοευρωπαϊκού" τύπου και όχι στο ... Ελλαδιστάν της μιζέριας, της υποανάπτυξης, της νηπιαγωγού Νατάσας που έγινε εν μία νυκτί χειρουργός, του κυβερνητικού εκπροσώπου που μέσα σε 3 χρόνια απέκτησε βίλα στο Καπανδρίτι και ενός υποψηφίου "μελλοντικού αρχηγού" που μας θυμίζει "φαταουλισμό"!

Και γιατί "άρατε πύλας"? Γιατί νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να σηκωθούν οι πόρτες, να ανοίξουν δίοδοι, να πέσουν οι φραγμοί και οι αγκυλώσεις και να πούμε κάποια πράγματα που, ενώ είναι λογικά, κανείς δεν τα "πειράζει", αντιθέτως επαναπαυόμαστε στο τί θα μας "υποδείξουν" οι τηλε-αστέρες της δημοσιογραφίας (είναι "σικ" και "γράφει" ο Βενιζέλος που χορεύει στο πάρτυ της κόρης του, αλλά "παίζει" 14η στη σειρά, στο δελτίο ειδήσεων, η κατάθεση στεφάνου από τον Γιώργο στον τάφο του Αραφάτ...).

Οχι, λοιπόν, στη "λογική" των ηλιθίων.