Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Εκθεση φωτογραφίας στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής…


Αναδημοσιεύω την σχετική ανάρτηση του "Εις την Πόλιν", για να ξεφύγουμε λίγο και από το κλίμα των εκλογών, και σας προτείνω να πάτε στην εκδήλωση:

Θα παρουσιάσω σήμερα μία εκδήλωση της Πολιτιστικής & Λαογραφικής Ομάδας της Νέας Φώκαιας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Kallimages-Paris”, καθώς μου το ζήτησε η αγαπημένη μου συνάδερφος και μέλος της ομάδας, η Τασούλα Μάκη. Σημειώνω ότι το χωριό (σήμερα Δ.Δ. του Δήμου Κασσάνδρας) αποτελεί προσφυγικό οικισμό, ο οποίος χτίστηκε στη θέση παλιών αγιορείτικων μετοχιών, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Αυτοί που ίδρυσαν τον οικισμό κατάγονταν από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, πόλη κοντά στη Σμύρνη, εξ ου και το σημερινό όνομα. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, το κράτος παραχώρισε την περιοχή στους πρόσφυγες.

Ετσι, ήδη από τις 4 Σεπτέμβρη στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής και στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, έχει οργανωθεί έκθεση φωτογραφίας του φιλέλληνα Felix Sartiaux, με τίτλο “1913-1920, Παλιά Φώκαια, Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ». Εκτίθενται φωτογραφίες από το αρχείο του Γάλλου αρχαιολόγου, ο οποίος βρέθηκε στην Φώκαια της Ιωνίας τις περιόδους 1913-1914 και 1919-1920, έζησε από κοντά τα γεγονότα του τραγικού διωγμού του 1914, αλλά και τον προσωρινό επαναπατρισμό των Φωκιανών το 1919, και απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό ιστορικές στιγμές. Ενα μέρος των φωτογραφιών του Sartiaux έχουν εκδοθεί σε λεύκωμα. Ειδικότερα, την τελευταία μέρα της έκθεσης, το Σάββατο 12 Σεπετεμβρίου 2009, στις 6 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, ο Χάρης Γιακουμής, επιμελητής της έκθεσης, μαζί με τον Ν. Χόρμπο θα παρουσιάσουν την οπτικοακουστική διάλεξη: “Η ανακάλυψη των φωτογραφιών του Φελίξ Σαρτιώ και η επανεμφάνιση ενός ξεχασμένου δράματος: Φώκαια 1914“, και ο Νίκος Λιόσης, διδάκτορας του Τομέα Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, θα παρουσιάσει τη μελέτη του για το γλωσσικό ιδίωμα των Φωκιανών (βλ. και εδώ την ανάλογη εκδήλωση στην αποικία των Φωκαέων, τη Μασσαλία).

Τηλέφωνο Δ.Δ.: 2374-81249.