Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Για τους συλλέκτες πρωτοσέλιδων...

Είτε δικαιώσει είτε διαψεύσει τις ελπίδες των ψηφοφόρων του αλλά και των πολιτών του κόσμου ο νέος Πρόεδρος, σε κάθε περίπτωση το εξώφυλλο του TIME της περασμένης εβδομάδας θα είναι συλλεκτικό, όπως είναι συλλεκτικό και το αντίστοιχο τεύχος με τη νίκη του JFK:


Ηδη, στο site του περιοδικού, που τα εξώφυλλά του έχουν κατα-γράψει την παγκόσμια Ιστορία, καλούνται, υπό τον τίτλο "Own a piece of history", όσοι το επιθυμούν να προμηθευτούν το συλλεκτικό τεύχος για 15.95$ (εγώ το πήρα από πρατήριο διεθνούς τύπου με 4,20 ευρώ!):


Ο Mitterand, οι ελληνικές εκλογές του 1993 και η ... Obama-mania!

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι (όπως έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας): στις εκλογές του 1993 (αν θυμάμαι καλά) ο Κ. Λαλιώτης είχε αντιγράψει την πόζα και το "στήσιμο" της αφίσας που είχε εμπνευστεί ο γάλλος διαφημιστής Ζακ Σεγκελά για τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν και για την "Majorite' Presidentielle" (την καμπάνια του 1988 για την επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας ώστε να επανεκλεγεί στην Προεδρία), προκειμένου να δημιουργήσει και αυτός τις αφίσες του Ανδρέα (μιλάω για εκείνη την εικαστική σύλληψη με το βλέμμα στραμμένο μπροστά και την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου: τις έχω κρατημένες, θα τις σκανάρω και θα τις αναρτήσω συντόμως). Είχε μάλιστα προχωρήσει και πιο πέρα: αντέγραψε και το διαφημιστικό τρέηλερ του γάλλου προέδρου, όπου περνούσε με στιγμιότυπα "φλας" όλη η ιστορία της Γαλλίας και στο τέλος ο φακός ζούμαρε στη φράση "La France Unie". Στην ελληνική "εκδοχή" του, το πασοκικό τρέηλερ είχε υπόκρουση τα "ξεσηκωτικά" Carmina Burana (τι άλλο?), στην "ροκ" version του Ray Manzarek, και περνούσαν οι φιγούρες του Αλεξ. Παπαναστασίου, του Ελευθ. Βενιζέλου, του Γεωργ. Παπανδρέου κλπ (αν κάποιος φίλος το βρει, ας μου το στείλει για να το αναρτήσω προς σύγκριση!). Το γαλλικό τρέηλερ:



Eτσι και σήμερα, η μανία που παρατηρείται σχετικά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ οδηγεί στο να αντιγράφεται παγκοσμίως ο,τιδήποτε έχει σχέση με αυτόν και την επιτυχημένη καμπάνια του. Μιλώντας για τους "New York Times", διαβάστε εδώ το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ τους για το πώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου (πρόλαβε και) αντέγραψε (βλ. εδώ) όλο τον σχεδιασμό και την εικαστική σύλληψη του πολύ πετυχημένου site Change Can Happen!


Δεν είναι ολοφάνερη η αντιγραφή?
Υ.Γ.: από πού το ξεκίνησα και πού το έφτασα, ε?

Μακάρι...

Οπως είναι αληθινό αυτό το πρωτοσέλιδο των New York Times, με την αναγγελία της νίκης του νέου Προέδρου των ΗΠΑ...

...μακάρι να έβγαινε αληθινή κι αυτή η "fake" είδηση. Διαβάστε εδώ την απίστευτη ιστορία ενός ... πλαστού (αλλά για καλό σκοπό!) πρωτοσέλιδου!