Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Το δις εξαμαρτείν, ουκ εκδότου σοφού...

Κύριε Λαμπράκη,

στο χωριό μου λένε μία παροιμία: "θέλει η π......να να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει".

Με την παροιμία αυτή οι απλοί άνθρωποι θέλουν να καταδείξουν τη βεβιασμένη ενέργεια που προδίδει τα κίνητρα του υποκειμένου της.

Μετά το "στραπάτσο" της εφημερίδας σας τον περασμένο Νοέμβριο, με εκείνο το αχαρακτήριστο "κύριε Πρόεδρε, παραιτηθείτε", ΔΕΝ βάλατε (ακόμη) μυαλό?

Με τιμή,
ένας (πρώην) αναγνώστης σας...

Μία επιστολή από το 1998...

"Κύριε πρωθυπουργέ,
...προσωπικά γνωριζόμαστε καλά, απ'την εποχή που ως αλεξιπτωτιστής της Δημοκρατικής Αμυνας προσγειωθήκατε στο ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ μας είχαμε σοβαρές ιδεολογικές αντιθέσεις και ο χρόνος με δικαίωσε απόλυτα. Γνωστή και η σύγκρουσή μας στο ΚΥΣΥΜ, που ως υπουργός αντιτάχθηκα στο ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" και αναγκάστηκα να υποβάλλω παραίτηση στις 2 Ιουνίου 1986, που δεν έγινε δεκτή ... Ηλθατε στο ΠΑΣΟΚ το 1974. Με τις διαγραφές του 1975 της Δημοκρατικής Αμυνας (Καράγιωργας, Κωνσταντόπουλος, Μερκούρη, Ροκόφυλλος κ.ά.) εγκαταλείψατε τους διαγραφέντες για να γλυτώσετε τη διαγραφή. Φύγατε για τη Γερμανία ώσπου να περάσει η θύελλα. Απουσιάσατε από τους μεγάλους αγώνες του Κινήματος ... Η προσφορά σας ήταν αρνητική. Το 1985 προτείνατε την εκλογή του Κων. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον οποίο είχατε άψογη συνεργασία ... Με τον ετεροχρονισμό της ΑΤΑ, σας υποτιμά ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα στη Βουλή και σιωπήσατε. Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχεται την επίθεση της πολιτικής του εξόντωσης από τους πολιτικούς του αντιπάλους, είστε ένας από τους μεγάλους απόντες εκείνης της εποχής ... Ενώ το καλοκαίρι του 1991 στέλνετε συγχαρητήριο μήνυμα στο Συνέδριο του Συνασπισμού, που είχε παραπέμψει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Το βράδυ της αθώωσης, στις 17-1-92, λάμπατε διά της απουσίας σας από το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον Αύγουστο του 1995, όταν ήσασταν Υπουργός Εμπορίου & Βιομηχανίας, ξέσπασε η κρίση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Κι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου σας ζήτησε να τον ενημερώσετε τηλεφωνικά από τη Σίφνο όπου κάνατε τις διακοπές σας, του απαντήσατε: 'νομίζω κ. Πρόεδρε ότι το θέμα το χειρίζεται ο υφυπουργός Ροκόφυλλος'. Δεν είχατε το θάρρος να αναλάβετε τις ευθύνες σας ... Μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, με τα γνωστά τερτίπια φθάσατε στην πρωθυπουργία ... Με την πολιτική σας δημιουργήσατε ένα παράλυτο και σπάταλο κράτος, κεντρική εστία μόλυνσης και διαφθοράς, όπου κυριαρχούν τα διαπλεκόμενα, οι αεριτζήδες και οι κομπιναδόροι που καταληστεύουν το μόχθο του λαού ... Επί ΝΔ κυβερνούσε το 'Παρακράτος'. Τώρα κυβερνούν τα 'Διαπλεκόμενα'. Η Δεξιά δε χρειάζεται πλέον Δούρειο Ιππο. Γιατί είναι ήδη "δεξιά" το ΠΑΣΟΚ, όπως πολιτεύεστε. Εάν δε παραμένετε ακόμη στην εξουσία, οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει αντίπαλος ... Επειτα υπάρχει κι ο Λαμπράκης...".

ΠΟΙΟΣ τα λέει όλα αυτά και σε ποιόν απευθύνεται? Υπογραφή: Γιώργος Δ. Παπαδημητρίου, τ. Βουλευτής και Υπουργός, Αθήνα 7-12-1998, επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη...

Αποκαθήλωση...

"Από τη μύγια ξύγκι" προσπάθησαν χθες να βγάλουν τα κανάλια, όταν "με έκπληξη" μετέδωσαν την είδηση ότι, κατά τη συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου με θέμα την ακρίβεια, όπου συμμετείχαν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ του νομού καθώς και η Συλβάνα Ράπτη, ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος, Γιάννης Σκουλάς, βλέποντας την φωτογραφία του Κώστα Σημίτη, ζήτησε να... "κατέβει" προτού ξεκινήσει η συνέντευξη και στη θέση της να τοποθετηθεί η φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Σκουλάς, αιτιολογώντας την κίνηση του, είπε: «Δεν είναι λογικό να δίνουν συνέντευξη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να μην υπάρχει πίσω η φωτογραφία του νυν Προέδρου».

Πού είναι το παράξενο? Από πότε στα γραφεία ενός κόμματος μπορεί να υπάρχει η φωτογραφία ενός αποπεμφθέντος προέδρου και όχι του εν ενεργεία προέδρου του? Από όλους τους σχολιαστές, μόνον ο Γ. Κύρτσος σχολίασε το συμβάν στις πραγματικές του διαστάσεις, λέγοντας ότι είθισται στα κομματικά γραφεία να υπάρχει η φωτογραφία του εν ενεργεία προέδρου του κόμματος.

Αλλά κι αλλιώς να ήταν, πόσο λογικό είναι να εξακολουθεί να υπάρχει η φωτογραφία του Σημίτη στα κομματικά γραφεία, από τη στιγμή που αυτός επέλεξε να τραβήξει τον δικό του δρόμο?