Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007

Επετειακό: "...εμφορούμενος υπό αναρχοκομμουνιστικών ιδεών..."

Το έγγραφο αυτό (από το προσωπικό μου αρχείο) της Υποδ. Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης γλύτωσε από την ανά 20ετία καταστροφή των ποινικών δικογραφιών. Δείχνει με τί ασχολείτο μία κρατική υπηρεσία και μάλιστα "Εθνικής Ασφαλείας" επί επαράτου, λίγο πριν πέσει η Χούντα. Βέβαια, η τακτική αυτή συνεχίστηκε και μεταπολιτευτικά από τη ΝΔ. Αντί να παρακολουθούνται κατάσκοποι, παρακολουθούνταν οι "κομμουνισταί".

Η Αλέκα να τα βλέπει αυτά που εγκλώβισε το ΚΚΕ σε μία στείρα δικομματική γραμμή ανάλογη του "Τί Πλαστήρας, τί Παπάγος".

Για να θυμόμαστε..



17 Νοέμβρη, σήμερα, και τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών αλλά και τα όσα λένε οι ανίδεοι "δημοσιογραφίσκοι" στις εκπομπούλες τους και στα δελτία "ειδήσεων" αποδεικνύουν περίτρανα ότι χάσαμε την πρόσφατη ιστορική μας μνήμη: θυμόμαστε έτσι να "τιμήσουμε" τα δεν ξέρω πόσα χρόνια από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (βλ. τις γιορτούλες του ανεκδιήγητου νομάρχη θεσσαλονίκης) αλλά δε θυμόμαστε τις πρακτικές της Δεξιάς που επαναλαμβάνονται σήμερα "καθ'εικόνα και ομοίωση" των πεπραγμένων της ΕΡΕ.

Πάντως για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου δεν υπάρχει καλύτερη τεκμηρίωση από το βιβλίο του Ανδρέα Γ.Παπανδρέου "Η δημοκρατία στο απόσπασμα", που πρωτοκυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 1974 στην Αθήνα από τις εκδόσεις Καρανάση και επανακυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη με πρόλογο Αναστάση Πεπονή (
το διένειμε και η "Κυριακάτικη" επ'ευκαιρία της 3ης Σεπτέμβρη), αλλά και από το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βιβλίο του μακαρίτη Γιάννη Κάτρη "Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα", που επανεκδόθηκε το 1974 από τις εκδόσεις Παπαζήση. Λογικά είναι εξαντλημένο αλλά κάπου είχα διαβάσει ότι επανακυκλοφόρησε (φωτό: τα εξώφυλλα των 3 εκδόσεων).