Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Είναι ΗΛΙΘΙΟΙ?

Θα διαβάσετε στον φίλο μου τον Γ. Κρόγια (εδώ) αλλά και στον κόμβο του Πασόκ (εδώ), την κριτική για τα αχαρακτήριστα μέτρα για την οικοδομή, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του αρχι-άχρηστου που θέλει να λέγεται (ακόμη!) Πρωθυπουργός.

Αν κάποιος πολίτης δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες, ακούγοντας τα μέτρα, θα σκεφτεί: "έστω κι έτσι, κάτι γλυτώνω". Αμ δε!

'Οσοι απο μας είμαστε του επαγγέλματος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), γνωρίζουμε ότι
ο αγοραστής ακινήτου ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ δεν ελαφρύνεται από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα έξοδα (για τα οποία, εξάλλου, δεν υπήρχε λόγος να ελαφρυνθεί, όπως αποδεικνύω αμέσως παρακάτω), αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει τα ίδια έξοδα, με άλλη ονομασία και αιτιολογία από τους νομικούς παραστάτες του! Και αυτό γιατί η δήθεν "μείωση" που εξήγγειλαν οι γαλάζιοι "φωστήρες" αφορά σε δαπάνες επί της επιστημονικής-νομικής εργασίας που προσφέρουμε στον αγοραστή ακινήτου εμείς οι νομικοί, εργασία, που ΑΝ ΔΕΝ την κάνουμε, τότε κινδυνεύει ο πολίτης να αγοράσει ένα επιβαρυμένο με νομικά ελαττώματα ακίνητο!

Γίνομαι πιο λεπτομερής: θα διαβάσετε στα σημερινά "ΝΕΑ" (βλ. εδώ) τα μειονεκτήματα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτά, το ρεπορτάζ αναφέρει και τούτο: "
3. Μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου. Το κέρδος στην προκειμένη περίπτωση είναι ελάχιστο: 400 ευρώ για μια κατοικία 200.000 ευρώ". Να σημειώσω ότι φημολογείται η αντίστοιχη μείωση και των δικηγορικών παραστάσεων στα συμβόλαια, προκειμένου (δήθεν!) να πέσει το κόστος της αγοράς κατοικίας (η παράσταση δικηγόρου, στα συμβόλαια της Θεσσαλονίκης, είναι 1% επί του αναγραφόμενουυ τιμήματος μέχρι τα 45.000 ευρώ και 0,5% επί του υπόλοιπου τιμήματος αγοράς).

Τί κάνουν δηλαδή τα γαλάζια φυντάνια? ΑΝΤΙ να μειώσουν πχ τα έξοδα του Υποθ/κείου για τη μεταγραφή των συμβολαίων ή να μηδενίσουν το φόρο (και δεν το κάνουν γιατί εκεί χάνει το κράτος!), αυτοί μετακυλίουν το κόστος των μέτρων τους σε άλλους, μειώνοντας τις αμοιβές 2 επαγγελματικών τάξεων (συμβολαιογράφων και δικηγόρων), δηλ. παίρνουν από τη δική μας τσέπη χρήματα και (υποτίθεται ότι) τα δίνουν στον απλό πολίτη-αγοραστή του ακινήτου.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ! Διότι η παράσταση που δικαιούμαι εγώ να λάβω σε ένα συμβόλαιο καλύπτει (σε ένα βαθμό) μία γκάμα επιστημονικών-νομικών εργασιών, χωρίς τη διενέργεια των οποίων είναι εντελώς επισφαλής η υπογραφή του συμβολαίου: πρέπει να ελεγχθούν οι τίτλοι, τα βάρη, (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις), οι διεκδικήσεις τρίτων επί του ακινήτου, πιθανόν να αποκλειστούν διεκδικήσεις της αρχαιολογικής ή δασικής υπηρεσίας (στα οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ), να ελεγχθεί ο χαρακτηρισμός του κτιρίου στους σεισμούς του '78 από την ΥΑΣΒΕ, να γίνουν οι συνεννοήσεις με τη νομική υπηρεσία της δανειοδότριας τράπεζας κλπ. Αν, λοιπόν, οι νεοδημοκράτες ... σκιτζήδες μου μειώσουν αυτήν την παράσταση στο συμβόλαιο, εγώ, για να καλύψω τις παραπάνω εργασίες που ΠΡΕΠΕΙ να κάνω ώστε να διασφαλιστεί ο πελάτης μου αγοραστής, θα ζητήσω το ποσό που ΘΑ έπαιρνα και μέχρι τώρα με άλλη πλέον αιτιολογία: ως αμοιβή! Καταλάβατε το άχρηστο των μέτρων που ανακοινώθηκαν?

Και για να διαπιστώσετε το πόσο η κυβέρνηση αυτή "σέβεται" την πνευματική και επιστημονική εργασία, διαβάστε και αυτό: μειώνει τις αμοιβές των συμβολαιογράφων ή των δικηγόρων (επί του ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥ τιμήματος των συμβολαίων), που η δουλειά τους συντελεί στην ασφάλεια των συναλλαγών, αλλά δεν πειράζει πχ το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ 2% επί ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ τιμήματος της πώλησης, που εισπράττουν ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ και ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ οι μεσίτες!