Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Για τις δημοσκοπήσεις μιας εβδομάδας...

Αντιγράφω από το blog του αγαπητού μου Κρόγια:

Παρά την εξουθενωτική χρήση Καραμανλή (υπερέκθεση) από το επιτελείο του Μαξίμου, παρά την δήθεν «επίδειξη πυγμής» με τους «αντάρτες», παρά την όψιμη εξαγγελία «φιλολαϊκών» μέτρων, η Ν.Δ. παραμένει σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεύτερη, εκτός από μία: της Rass για το ΠΑΡΟΝ, αλλά και σε αυτή η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. μειώνεται. Αντίστοιχα, για πρώτη φορά στη δημοσκόπηση της Public Issue για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΠΑΣΟΚ περνάει μπροστά και μάλιστα με διαφορά 4% στην «Ικανότητα Διακυβέρνησης»!

Γιατί; Γιατί οι επικοινωνιακές κραυγές μπορεί να συσπειρώσουν κάπως την κομματική σου βάση. Η ευρύτερη κοινωνία όμως απαιτεί ειλικρίνεια, ηρεμία, νηφαλιότητα, σύνεση, σιγουριά.

Η δημοσκόπηση της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο δείχνει μείωση της διαφοράς από 1,1% στις 20 Σεπτεμβρίου σε 0,1%. Να μην ξεχνάμε όμως:
- Ότι η ίδια η MRB έδινε διαφορά 2% υπέρ της Ν.Δ. στις αρχές Σεπτέμβρη και 4% στα μέσα Ιουλίου!
- Ότι η δημοσκόπηση της Rass στο ΠΑΡΟΝ δείχνει μείωση της ψαλίδας από 0,7% πριν δύο εβδομάδες σε 0,2% σήμερα.
- Ότι η δημοσκόπηση με κάλπη της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Σφήνα» έδωσε διαφορά σχεδόν μίας μονάδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ από 0,1% που έδωσε η ίδια εταιρεία σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα. Επίσης η ίδια εταιρεία έδινε διαφορά 1,2% υπέρ της Ν.Δ. στις αρχές Σεπτέμβρη και σχεδόν 4% τον Ιούνιο και Απρίλιο!

Συμπεράσματα:
- Ο κ. Καραμανλής μπορεί να συσπειρώνει κάπως την εκλογική του βάση, παραμένει όμως δεύτερος. Αυτό λένε όλες οι δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα από τις όποιες μεταβολές, συν ή πλην.
- Το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να ανατρέψει δημοσκοπικά αποτελέσματα 8ετίας! Γιατί; Γιατί μιλάει στην κοινωνία, στον πολίτη, με σοβαρότητα, σιγουριά, χωρίς κραυγές.
- Θεαματική είναι και η βελτίωση των ποιοτικών στοιχείων για το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά είναι:
α) Η απίστευτη σύγκλιση ποσοστών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στην παράσταση νίκης, όπως την παρουσιάζουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις (από 40-50% διαφορά σε 6-7% και ακόμη λιγότερο).
β) Το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ περνάει μπροστά στην «Ικανότητα Διακυβέρνησης», 4% στην δημοσκόπηση της Public Issue στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, και 1% στη δημοσκόπηση της MRB.
γ) Το γεγονός ότι τα ποιοτικά στοιχεία του Γ. Παπανδρέου βελτιώνονται συνεχώς και τα σημεία στα οποία υπερέχει του Καραμανλή αυξάνονται συνεχώς (καλύτερος πρωθυπουργός, κοινωνική πολιτική κ.α.)